Skip to main content
De leukste spelletjes onderweg

5x de leukste spelletjes voor onderweg

Auto ingepakt, broodjes gesmeerd, kinderen op de achterbank… de vakantie kan beginnen! Zo’n autorit naar een camping van Vacansoleil is vaak lang voor kinderen. Je hebt daarom het lievelingsspeelgoed, kleurpotloden, kleurboekjes, leesboekjes en knuffels ingepakt voor onderweg. Oh, en de favoriete series van je kroost gedownload op de iPad natuurlijk. Maar… lekker ouderwets samen een spelletje doen, dat hoort toch wel écht bij een autovakantie. In dit artikel: 5x de leukste spelletjes voor onderweg!

1 Woordenslang

Een spelletje voor iets oudere kinderen: een woordenslang maken. Leuk om te doen en nog educatief ook.
Hoe werkt het? Kies een categorie, zoals ‘dieren’, ‘landen’ of ‘eten’. Je begint met een woord, bijvoorbeeld voor de categorie ‘eten’. Appelmoes. Dan moet de volgende iets te eten bedenken met de laatste letter: S… En die zegt dan bijvoorbeeld: Spinazie! Zo ga je verder tot jullie geen passend woord meer kunnen bedenken. Dan begin je opnieuw óf je kiest een andere categorie voor de afwisseling.

2 Wie ben ik?

Dit spel kun je spelen met kinderen van vrijwel alle leeftijden. Je kan het namelijk zo moeilijk maken als je zelf wilt.
Hoe werkt het? Kies iemand die mag beginnen. Diegene neemt een persoon in gedachten. De anderen mogen om de beurt een vraag stellen, waarop alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kan worden geantwoord. Wie de persoon het eerst raadt, wint! Je kunt ook ‘Wat ben ik?’ spelen. Dan neem je een voorwerp in gedachten. Dat is ietsje makkelijker.

3 Dilemma’s

Met oudere kinderen en tieners speel je ‘dilemma’s’. Ook dit spelletje kun je geschikt maken voor elke leeftijd.
Hoe werkt het? Je legt een ander 2 stellingen voor. De ander móet kiezen, dat is het hele dilemma. Bijvoorbeeld: Zou je liever alleen nog maar boterhammen eten of nooit meer kunnen zwemmen? Wees creatief en verzin de gekste dilemma’s om het iedereen zo moeilijk mogelijk te maken!

4 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een echte klassieker: ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… Kies iets in de auto als je dit spelletje met kleine kinderen speelt. Of iets buiten de auto voor een hogere moeilijkheidsgraad voor oudere kids.
Hoe werkt het? Moeten we dat echt uitleggen?

5 Geen ja, geen nee

Oeh, dit is een moeilijk spelletje. Zelfs voor papa’s en mama’s!
Hoe werkt het? Je stelt iemand een vraag die gemakkelijk met ‘ja’ of ‘nee’ kan worden beantwoord. Echter mag diegene niet antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Antwoordt hij wél met ‘ja’ of ‘nee’? Dan is hij verloren. Best moeilijk!

 

Heb jij leuke spelletjes voor onderweg? Deel ze in een reactie hieronder!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.