Skip to main content

5 redenen waarom je beter niet naar Bretagne gaat

Demat … goeiedag en welkom in Bretagne ! Vacansoleil somt voor u verschillende redenen op waarom je absoluut moet vermijden om op vakantie te gaan naar Bretagne. Bretagne … alleen al het idee!

1. Het Bretoense volk is onverstaanbaar

Het klopt, het Bretoens is niet het meest gemakkelijke franse dialect. Maar denkt u dat het Provençaals of het dialect van de Elzas zoveel eenvoudiger zijn? Laat het ons erop houden dat “deze taal niet lelijk is, maar een aantal uitdagende klanken bezit”. De vreedzame en zeer gastvrije bevolking van Bretagne heeft in de loop der eeuwen een zeer sterke identiteit opgebouwd. Deze gehechtheid aan de eigen regio wordt weerspiegeld door allerlei symbolen, zoals het volkslied en de zwart-witte vlag met horizontale strepen en hermelijnstaarten. Laat je tijdens je campingvakantie in de regio op sleeptouw nemen door de locals: Morgan, Gwendal, Maiwenn, Gwenn of Loïc laten je Bretagne beleven zoals het hoort.

Bretagne - France

2. Er is niets lekkers te eten in Bretagne

Hier ga je letterlijk sterven van de honger… tenzij je allerlei verrukkelijke gerechtjes voorgeschoteld krijgt door een ‘bigoudène’…je weet wel, die omaatjes met het typische kanten hoofddeksel. Op het menu staat allerlei lekkers dat recht uit de oceaan komt: zeevruchtenschotels, uitstekende conserven van sardines en allerlei visbereidingen. Maar iets zegt mij dat er ook een zoetekauw in jou schuilt… Na een welgevulde dag vol bezoeken volgt de zoete beloning: Bretoense pannenkoeken en koekjes, kouign-amanns (lekkere gebakjes), gezouten karamel, Far Breton… Heb je een droge keel? Probeer dan het uitgebreide aanbod van streekbieren, cider, of de typisch Bretoense Breizh Cola.

Crêpes - Bretagne

3. In Bretagne is het altijd slecht weer

Wie heeft er in godsnaam dit absurde cliché de wereld in gestuurd? Volgens Sabine Hagedoren en andere zeer officiële bronnen is Bretagne geenszins de natste regio van Frankrijk. Die eer komt toe aan het Baskenland, waar in de streek van Biarritz jaarlijks 1450 mm neerslag wordt gemeten. Sommige mensen stellen zich Bretagne voor als een koud en regenachtig gebied. Vele bezoekers van Bretagne kunnen echter getuigen dat de zon regelmatig van de partij is, en niet voor eventjes. Is het toch bewolkt? Dan trek je toch gewoon je matrozentrui, je gele oliejas en rubberlaarzen aan voor een mooie strandwandeling?

Mer - Bretagne

4. Iedereen luistert er de hele tijd naar keltische muziek

Het is welbekend: de mensen spelen hier de godganse dag keltische muziek op hun doedelzak, terwijl ze rond dolmens en menhirs huppelen. Sinds de tijd van Asterix, Obelix en de beroemde Assurancetourix is er nog niets veranderd. Ook Koning Arthur en Merlijn de tovenaar lieten geen kans aan zich voorbijgaan om in gezang uit te barsten, ook al zijn de geschiedkundigen het daar niet helemaal over eens. De hedendaagse zangeres Nolwenn Leroy is erin geslaagd de legendarische muziek weer helemaal bovenaan de hitlijsten te plaatsen. Andere bretoense artiesten, zoals Manau, Renan Luce, Yoann Gourcuff, Yvan Le Bolloc’h of Jean-Yves Lafesse zullen dit niet tegenspreken. Allez, la musique! De Marie-Louise danst op en neer!

Bretagne - France

5. Alle Bretoenen zijn « zoetwatermatrozen »

Bretagne is inderdaad op de zee gericht. Je vindt er een opeenvolging van weidse stranden, vuurtorens die de horizon verlichten, vissersbootjes die aankomen in de haven en indrukwekkende kliffen waartegen de golven te pletter storten. Hoor je het geluid van de branding op de rotsen, dat de zeemeeuwen op de vlucht doet slaan? Heb je die oude bebaarde grijsaard met zijn pijp gezien? Ruik je de jodium in de gezonde zeelucht? Wow! Daar is Bartel Van Riet voor een opname van ‘Bartel in het Wild ! Grapje 😉 . In elk geval: aarzel niet om tijdens de zomermaanden in de golven te springen. Het water is zeker aan de koele kant, misschien zelfs een beetje… koud, maar in elk geval heel verfrissend!

Bretagne, France

Na je grote duik in alles wat Bretagne te bieden heeft, ben ik ervan overtuigd dat je slechts één ding zal willen… zo snel mogelijk terugkeren.

Als hulp bij het plannen van je verblijf, vind je hier een overzicht van onze campings in Bretagne, van Ille-et-Vilaine tot Finistère, van Côtes d’Armor tot Morbihan ! Klik hier.

Kenavo en tot binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *