Huisdieren Vacansoleil

Huisdieren

Huisdieren op de camping

In de zoek en boek functie op de website, kunt u een huisdier toevoegen aan uw reisgezelschap. Op deze manier krijgt u alleen het campingaanbod te zien waar uw huisdier welkom is. Op de camping informatie pagina, kunt u onder het tabblad “accommodatie” zien. Wat de kosten zijn, welke uitzonderingen er zijn of campings een bedrag vragen voor extra eindschoonmaak en of de camping een limiet heeft ingesteld voor het gewicht van het huisdier. Een aantal campings laat huisdieren alleen buiten het hoogseizoen toe. In sommige stacaravans is een huisdier verboden. In een volledig ingerichte Vacansoleil bungalowtent is het zeker niet toegestaan. Mocht u meer dan één huisdier mee willen nemen, dient u telefonisch contact op te nemen met een van onze medewerkers op het nummer: 070/ 211 212 (€0,30/minuut).

Indien u een staanplaats voor eigen tent of caravan boekt is het meestal wel mogelijk een dier mee te nemen. De prijs vindt u in de prijstabel. In het buitenland is een geldig inentingsbewijs voor een hond verplicht.

Huisdieren meenemen op vakantie

Algemene regels voor het vervoer van huisdieren binnen de EU:

Honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en het bewijs van vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Het nieuwe document vervangt alle in Europa gebruikte paspoorten en soortgelijke documenten die worden gebruikt voor het vervoer van de dieren naar het buitenland. Vanaf 29 december 2014 mag alleen nog het nieuwe model worden gebruikt. De oude paspoorten die voor deze datum werden afgeleverd, blijven wel gelden.

Honden, katten en fretten moeten worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan de dierenarts doen. Diezelfde dierenarts is ook bevoegd een aantekening van de vaccinatie te maken in het EU-paspoort.

De vaccinatie tegen rabiës is verplicht. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken, maar uw huisdier moet wel geïdentificeerd zijn. De dierenarts kan indien nodig ook vlak voor de vaccinatie nog de identificatie uitvoeren en een Europees paspoort afleveren.

De eerste of primovaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, omdat de geldigheidsduur pas dan begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet mee.

De geldigheidsduur wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant, en ingeschreven in het paspoort van het dier. Als het dier binnen de geldigheidstermijn opnieuw wordt gevaccineerd, dan geldt die vaccinatie onmiddellijk. Een vaccinatie na afloop van deze termijn wordt als een primovaccinatie beschouwd.

Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun dier aan te laten brengen. Dit kan de dierenarts doen. In België wordt vooral de ´elektronische transponder´ (chip) gebruikt, die onderhuids wordt aangebracht. Naast de chip is ook een tatoeage als identificatie toegestaan.

Huisdieren jonger dan drie maanden

Wanneer dieren jonger dan drie maanden op reis gaan, hoeven ze niet gevaccineerd te zijn. Wel moet de eigenaar dan aan kunnen tonen dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met Rabiës. Het jonge dier mag ook de grens over wanneer het vergezeld wordt door de moeder van wie het nog afhankelijk is. Het is aan de lidstaten zelf om te bepalen of ze dieren jonger dan drie maanden toelaten. Op dit moment is de verwachting dat Groot-Brittannië en Frankrijk ze niet toe zullen laten. Nederland zal dieren jonger dan drie maanden onder bovengenoemde voorwaarden waarschijnlijk wel toelaten.

In Hongarije gelden de volgende regels: het niet-commerciële verkeer van honden / katten / fretten van minder dan drie maanden oud, en dus niet-gevaccineerd tegen hondsdolheid, is enkel toegestaan indien het huisdier met 02/16/1/2008. genummerd is en met een gezondheidscerificaat wordt begeleid. 

Dieren jonger dan 3 maanden afkomstig uit landen buiten de Europese Unie en niet gevaccineerd tegen rabiës mogen niet naar België reizen, tenzij ze afkomstig zijn uit de rabiësvrije landen IJsland, Noorwegen of Zwitserland. De eigenaar moet wel een ondertekende verklaring opstellen die bevestigt dat het dier sinds zijn geboorte op zijn geboorteplaats heeft verbleven en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. In Italië is het niet toegestaan om huisdieren jonger dan 3 maanden per vliegtuig te vervoeren. En in Spanje zijn huisdieren jonger dan 3 maanden niet toegelaten.

Indien de papieren van het gezelschapsdier niet in orde zijn, kan de douane het dier aanhouden. Gevolgen kunnen zijn:
- Het dier wordt in quarantaine geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften.
- Het dier wordt teruggezonden naar het land van herkomst.

Meer gedetailleerde informatie is verkrijgbaar bij: uw dierenarts of de ambassade van het desbetreffende land. Als uw huisdier tot een beschermde soort behoort, dan moet u behalve een EU-paspoort ook een CITES-document hebben. Laat u vooraf goed informeren door de ambassade van het land van bestemming. Meer info op http://www.health.fgov.be
 

Frankrijk

Sinds juli 2011 wordt enkel de elektronische chip erkend als identificatiemiddel voor reizen binnen de Europese Unie, uitgezonderd voor de dieren die voor die datum zijn getatoeëerd ter identificatie. De tatoeage moet duidelijk te lezen zijn.

Bepaalde hondenrassen zijn verboden mee te nemen voor een verblijf of doorreis in Frankrijk. Het gaat hierbij om de categorie aanvalshonden of waakhonden. Het betreft honden die niet staan ingeschreven in een erkend stamboek en qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire Terriër, American Staffordshire Terriër, Mastiff en de Tosa Inu.

Voor honden in de categorie waak- of verdedigingshonden geldt dat het toegestaan is deze mee te nemen voor een verblijf of op doorreis over Frans grensgebied. Zij dienen verplicht een muilkorf te dragen en aangelijnd te zijn. Het gaat hierbij om de hondenrassen die wel staan ingeschreven in een erkend stamboek, zoals de Staffords Terriër, American Staffordshire terriër, de Tosa Inu en honden die lijken op het Rottweiler ras.

Campings kunnen eventueel hiervan afwijken. Indien u een hond uit de tweede categorie heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met een van onze medewerkers. Wij informeren dan voor u bij de betreffende camping of u uw hond mag meenemen.

Kroatië

Invoer het tijdelijk verblijf van de Pitbull Terriër, die niet is opgenomen in het register van de Internationale Organisatie voor Hondachtigen (FCI) of kruisingen van Pitbull Terriërs, is niet toegestaan. Op veel plaatsen in Kroatië, waaronder in de stad Zagreb, geldt een aanlijnplicht voor honden.

De volgende hondenrassen dienen in openbare ruimten aan de lijn gehouden te worden en een muilkorf te dragen: Dobermann, American Staffordshire Terriër, Bull Terriër, Rottweilier, Dog, Duitse en Belgische herder, Japanse gevechtshonden, Grote Japanse spits, Mastiff, Sarplaninac, pitbull of kruisingen van dit ras zijn niet toegestaan..

Bij uitzondering: de Bordeaux Dog en de Napolitaanse Mastiff dienen in openbare ruimten aan de lijn gehouden te worden. Echter; muilkorf is niet verplicht.

U mag maximaal vijf honden invoeren en deze mogen uitsluitend vervoerd worden in gezelschap van de eigenaar of een andere begeleider die door de eigenaar is aangewezen.

Denemarken

De volgende hondenrassen zijn niet toegestaan: Pitbull Terrier, Tosa Inu, American Staffordshire Terrier (Amstaff), Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Central Asian Ovtcharka, Kaukasisk Ovtcharka, South Russian Ovtcharka, Tornjak en Sarplaninac. Het is verboden om honden te laten zwemmen op openbare stranden aangeduid met een blauwe vlag.

Slovenië

Het gebruik van de leiband is verplicht in steden en ook in de natuur. Voor honden die uit een land komen waar het aantal rabiës besmette dieren hoog is, is het verplicht voor het uitvoeren van een bloedonderzoek, een maand na de vaccinatie tegen hondsdolheid en drie maanden vóór het vertrek.

Spanje

Bepaalde hondenrassen vallen onder de regeling voor 'gevaarlijke honden'. Dit geldt onder andere voor de Pitbull en de Dogo Argentino, maar ook voor de Rottweiler en de Amerikaanse Staffordshire Terriër. Voor deze rassen gelden strenge regels: er is een aanlijnplicht, een muilkorfplicht en er moet een vergunning worden aangevraagd.

Indien u met de auto reist, is het verboden uw hond los te laten zitten in de auto. Er bestaan verscheidene werkwijzen voor het dier veilig te vervoeren. Er zijn kooien voor het vervoer van alle soorten en maten. U kunt ook een gordelsysteem kopen voor uw huisdier. Of installeer een vangnet of rooster tussen het passagiersgedeelte en de kofferbak.

België

Sinds 29 december 2014 is het niet meer mogelijk ongevaccineerde pups en kittens mee te nemen naar België. Vanaf die datum moet elke hond, kat en fret een geldige rabiës vaccinatie hebben. Deze mag pas vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden, daarna moet het dier nog 21 dagen wachten voor hij België binnen mag. Pups of kittens jonger dan 15 weken kunnen daardoor niet worden meegenomen naar België.

In de regio Quaregnon is de rottweiler niet toegestaan. Op straat moeten zij gemuilkorfd zijn en ze zijn niet toegelaten bij publieke evenementen als markten, festivals en sport evenementen.

Tsjechië

Bij vervoer per vliegtuig moet u 24 uur van te voren uw komst melden. Meer informatie via Tsjechische ambassade. In het openbaar vervoer moet u uw dier verplicht muilkorven. Tsjechië wordt gezien als een zeer hondvriendelijk vakantieland.

Duitsland

Pitbulls, Staffordshire terriërs, Staffordshire bullterriërs en Bullterriërs mogen in Duitsland worden ingevoerd, mits je niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft of op doorreis bent. Deze honden moeten altijd een muilkorf dragen. Ook moet je je hond altijd aanlijnen (dit geldt voor alle rassen).

Hongarije

Vanaf januari 2013 wordt de classificatie van honden gebaseerd op basis van gevaarlijk gedrag, dus niet op basis van hun soort of ras. De honden die eerder als gevaarlijk werden gezien zoals de Straffordshire Bull Terrier, worden dus toegestaan in het land zonder toestemming. Wanneer een hond wordt beoordeeld als gevaarlijk door de Hongaarse overheid, dan gelden er speciale voorwaarden zoals bijvoorbeeld: een klein kind mag niet met een hond alleen lopen. Volgens de wetten van de Europese Unie is een  EU dierenpaspoort, microchip en vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Het gebruik van de leiband op openbare plaatsen is verplicht, bij gebruik van het openbaar vervoer is het gebruik van de muilkorf ook verplicht. Officieel, mogen honden niet zwemmen in het Balatonmeer en het Velencemeer. Op sommige openbare stranden zijn honden toegelaten.

Zwitserland

Pitbulls, Staffordshire Terriërs, Staffordshire Bullterriërs, Bullterriërs, Dobermann, Argentijnse Dog, Fila Brasileiro, Rottweiler, Mastiff, Mastin Espagnol, Mastino Napoletano en de Tosa Inu mogen in Zwitserland worden ingevoerd, mits u daar niet langer dan vier weken verblijft. Deze honden moeten altijd aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. In somminge Zwitserse kantons kunnen regels of verboden gelden voor specifieke hondenrassen. Neem hiervoor contact op met de veterinaire dienst van het kanton waar u heen wilt.

Oostenrijk

Bij het gebruik van het openbaar vervoer is een muilkorf en een leiband verplicht. In sommige regio's zijn voorzorgsmaatregelen tegen hondsdolheid vereist. Dit wordt aangegeven door rode borden. Hier is het raadzaam om uw huisdier in de auto te laten. Algemene landelijke regelgeving over de huisdieren bestaat niet, maar lokale regelgeving kunnen leiden tot beperkingen.

Portugal en Italië

Er geldt een muilkorfplicht op drukke, publike plaatsen voor de Terriër en Bull rassen en kruisingen tussen deze rassen. Desgevraagd moet u uw hond, ongeacht het ras, een muilkorf om kunnen doen.

In Italië geldt daarnaast in openbare gelegenheden de regel dat uw huisdier zowel aangelijnd als gemuilkorfd moet zijn.

Nederland

In Nederland gelden de algemene regels voor het vervoer van huisdieren binnen de EU.